nedjelja, 15. prosinca 2013.

Robin Hoodovi modernog doba

Za početak da kažemo šta riječ zviždač točno znači

Zviždač (iz engleskog whistleblower) je osoba koja (kao sudac u sportu zviždukom upozorava na nepravilno ponašanje) javno upozorava na ilegalne aktivnosti (primjerice korupcija, nedolično ponašanje, kršenje zakona, ili zlouporaba ovlasti) moćnih pojedinaca. Uglavnom se opisuje kao akcija hrabrih pojedinaca koji iz moralnih razloga unatoč riziku za vlastitu karijeru odlučuju javno progovoriti o nezakonitim ili neetičkim ponašanjima nadređenih osoba.

Danas imamo mnogo primjera pojedinaca i organizacija koji se mogu nazvati zviždačima kako široma svijeta tako i u našoj državi. Kako je ovo digitalno doba nikada nije bilo lakše objaviti neku tajnu jer se internetom takve stvari šire poput virusa. Dovoljan je jedan klik i cijeli svijet je čuo za Edwarda Snowdena ili Julliana Assangea.
Neki od njih to sami istržuju te nakon toga objave. Dok postoje i oni drugi koje smatraju hrabrijima jer radeći za neku organizaciju, sustav, primjete da nešto nije u redu izlaze s tim u javnost znajući da time riskiraju karijeru i otkaz (jer su većinom pod nekom prisegom o šutnji).
Teško je razumjeti šta je te ljude natjeralo na takav čin, jer moraju biti svijesni da će taj čin zauvijek promjeniti kako njiihove tako i živote svih oko njih. Neki će reć da su bili željnji svojih 15 minuta slave i pozornosti. Ipak većina shvaća da su se na taj korak odlučili iz moralnih razloga jer su shvatili i smatrali da se neke stvari rade na krivi način i jednostavno rekli DOSTA!! te su odlučili to obznaniti širokoj javnosti.
Šta ih natjera na to? Možda je stvar u sustavu u kojem rade. Kada otkriju kako nešto ne valja s njim imaju potrebu to reći ljudima, jer radeći u njemu vjerovali su u njega i njegovu ispravnost te nemogu mirno promatrati da se nešto loše događa. Posebni su to ljudi, jer nemože svatko od nas to učiniti. Jer oni kao da moraju to napraviti jer inače nemogu živjeti sa
sobom ako prešute to što vide/znaju.Da bi to bili spremni učiniti moraju imati jake moralne osjećaje i vrednote, a za zviždače se zna da to posjeduju.
Nakon toga više nema povratka i dosta njih se suočava s tužbamate je zato nekolicina njih u bijegu i vjerojatno će se skrivati ostatak svog života. Također dobivaju i prijetnje i žive pod policijskom zaštitom i zasigurno nije lako tako živjeti
Naravno da postoje oni koji su požalili taj svoj čin i nikad ga nebi ponovili, ali većina govori da nikada nisu požalili te da bi to ponovili još 100 puta ako treba. Zbog toga šta ih nije briga za njih nego žele da loše stvari izađu na vidjelo nazivaju ih Robin Hoodovima modernog doba.

I zasigurno će taj teret nositi uvijek na ramenima ali isto tako uvijek će imati mjesto u povijesti koje im nitko ne može oduzeti jer su istinski borci za pravdu.

3 komentara:

  1. Zviždači, doista to jesu posebni ljudi. Lako je nama biti hrabar s ove udaljenosti, pred ekranom osobnog računala, kada treba riječima pokazati hrabrost. Kao što ni znanje nije znati odgovor na neko pitanje, a zadržati ga za sebe, tako ni biti hrabar ne znači misliti moralno i boriti se protiv korupcije u svojoj glavi, u svoja mala 4 zida. Treba potaknuti druge na borbu protiv korupcije vlastitim primjerom, treba mijenjati stavove društva. Korupcija nije normalna stvar. Korupciju ne smijemo uzimati zdravo za gotovo, kao nešto što je dio svakidašnje prakse i nešto uobičajeno u poslovnom svijetu hrvatskog naroda! Voljela bih da je više tih Robin Hoodov-a modernog vremena!

    OdgovoriIzbriši
  2. Zviždači su uistinu posebni ljudi, i vjerujem kako ih većina čini to zbog vlastitog sustava vrijednosti. Malo ko bi se odlučio na sve što taj čin nosi sa sobom iz potrebe za nekom slavom. U svakom slučaju, smatram kako je potrebno zaštiti zviždače zakonski, a ne da im na kraju jedan moralno ispravan čin uništi živote.

    OdgovoriIzbriši
  3. Smatram da je potrebno mnogo hrabrosti preuzeti ulogu zviždača i time riskirati svoj život, ali i život svojih najbližih... To su za mene veliki ljudi jer su napravili veliki korak za boljitak društva i zemlje u kojoj i sami žive. To je značajan moralni čin i smatram da je takvim ljudima potrebna zaštita od mogućih prijetnji...
    DRUŠTVENO ODGOVORNO POSLOVANJE (bubamare)

    OdgovoriIzbriši